вівторок, 24 квітня 2012 р.

"Попіл Чорнобиля в наших серцях"

"Попіл Чорнобиля в наших серцях"

Відкрита рана нашої землі
„Відомая” на всі її округи.
Ти чорна пляма у історії її,
Ти – місце, де померли люди.
Чорнобиль …
І бринить у слові цім
І жаль, і відчай
Нашої держави…
    26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув. Радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії й інших.  
   Правда про Чорнобиль необхідна як ковток свіжого повітря, потрібна нашим дітям. Якщо прийдешні покоління не знатимуть нічого про Чорнобиль, то їм ніколи не зрозуміти цей людській біль. Чорнобильська трагедія забрала життя десятків тисяч людей, завдала шкоди здоров'ю десяткам мільйонів. Її наслідки ще відчують на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Жодна статистика не скаже скільки людських доль понівечено Чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів дотліває по різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність…
   Пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку по даній темі!


       Ковалевская Л. Чернобыль «ДСП» / Л. Ковалевская. – К. : Абрис, 1995. – 328 с.
     Дана книга - незалежне розслідування злочину під назвою «Чорнобиль», документально і фактично підтверджує аналіз проблем ядерного насильства, що має транснаціональний характер. Всі використані документи - з грифом «Секретно». Вперше показана динаміка розвитку достовірних даних. Для широких читацьких кіл.





       Загреба М. Пропусти Чорнобиль крізь серце : Фотокнига / М. Загреба. – К. : Спалах, 2002. – 119 с.
    Ця фотокнига – данина пам’яті журналіста, ліквідатора, учасника історико-культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби.
   Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну, але й під іншим кутом зору – гуманітарним, і замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях: до аварії на Поліссі зберігалися, як ніде в Україні, найдавніші звичаї, традиції культури та побуту слов’ян. Правдиву, емоційну оповідь Михайла Загреби ілюструють його фотографії - адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.
Видання становить великий інтерес і призначене для широкого читацького кола.







   Під полиновою зорею: Фотонарис про історію та культуру Чорнобильського Полісся / Фото : М. Загреби, М. Глушка, С. Гвоздевич та ін.; упоряд. : Є. Аристов, Р. Омеляшко. - К. : АртЕк, 1996. - 160с.; іл.








    Вірина Л. А. Тієї вогняної ночі: Чорнобильська оповідь / Л. А. Вірина. – К. : Молодь, 1989. – 192 с.
    У книжці розповідається про лейтенанта пожежної частини Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.


 

     
      Останнє попередження: Спадщина Чорнобиля [Текст] : документальна повість / Р. Гейл, Т. Гаузер. - К. : Молодь, 1989. - 160 с.
     Документальна повість відомого американського професора Р. П. Гейла, написана у співавторстві з адвокатом Т. Гайзером, присвячена ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і особистій участі вченого у лікуванні потерпілих.





 
    Чернобыль: Дни испытаний : Книга свидетельств. Стихи, очерки, рассказы, отрывки из романов и повестей, интервью / Сост. В. Г. Шкода. - К. : Рад. письменнык, 1988. - 509 с.
      Ця книга збірка документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, які розповідають про тяжкі наслідки аварії.




       
     Мужність і біль Чорнобиля : повість – хроніка. – К. : Молодь, 1988. – 144 с. : фотоіл.
        Ця книга – данина пам’яті загиблим, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.





1 коментар: